Γαμήλιο πάρτυ

Το σωστό πλάνο!

Όλα χρειάζονται οργάνωση για ένα γάμο χωρίς εκπλήξεις και εντάσεις, πόσω μάλλον η γαμήλια δεξίωση. Για να μην πελαγώσετε την τελευταία στιγμή και κυρίως, για να γλιτώσετε από γκρίνιες και παράπονα, προετοιμαστείτε! Δηλαδή, ετοιμάστε το πλάνο για τις θέσεις των καλεσμένων σας πολύ νωρίτερα και με μεγάλη υπομονή.

Η διαδικασία αυτή απαιτεί χρόνο και… σκέψη και είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα εάν σκεφτούμε ότι ένα γεύμα διαρκεί το λιγότερο δύο ώρες. Έτσι, λοιπόν, ακόμα και οι θέσεις που θα πάρουν οι καλεσμένοι σας θα κρίνουν την επιτυχία ή την αποτυχία μίας γαμήλιας δεξίωσης, γι’ αυτό και πρέπει να μελετήσετε ιδιαίτερα το θέμα.

 

Πρώτη κίνηση: Η λίστα!

Αρχίστε κάνοντας σε πρώτη φάση τη λίστα των καλεσμένων σας και με βάση αυτή σκεφτείτε πού θα ήταν καλύτερα να καθίσουν, προκειμένου να αποφύγετε λάθη και προβλήματα και να περάσετε ξέγνοιαστα την ωραιότερη μέρα της ζωής σας.

Αποφασίστε ποιους θα καλέσετε και τι είδους γαμήλια δεξίωση θέλετε να δώσετε: Σε στενό οικογενειακό κύκλο; Πάρτυ με λίγους και καλούς φίλους ή γιορτή με πολλούς ώστε να καλύψετε όλες τις υποχρεώσεις των γονιών σας; Όταν καταλήξετε, πάρτε χαρτί και μολύβι. Πρέπει να έχετε με το νου σας ότι όσο περισσότεροι είναι οι καλεσμένοι σας, τόσο πιο πολύπλοκη και χρονοβόρα είναι αυτή η διαδικασία.  Σε γενικές γραμμές οι επιλογές σας θα πρέπει να γίνουν με γνώμονα την άνεση και την οικειότητα μεταξύ τους, τα κοινά σημεία του χαρακτήρα ή του επαγγέλματός τους ή… τους στόχους σας! Δηλαδή, ποιους απ’ αυτούς θέλετε να φέρετε πιο κοντά, είτε με σκοπό τη γνωριμία και το γάμο είτε την εξομάλυνση μιας σχέσης ή το ξεκαθάρισμα μιας οικογενειακής παρεξήγησης ή γιατί απλώς έχουν απομακρυνθεί οι μεν από τους δε λόγω απόστασης, μετανάστευσης, κλπ. Αυτές οι σκέψεις θα σας βοηθήσουν να κάνετε και το πλάνο σχετικά με τις θέσεις τους.

 

Τα «μυστικά» που κάνουν τη διαφορά

 Πιο αναλυτικά, πριν αρχίσετε να συμπληρώνετε το πλάνο με τις θέσεις, μάθετε κάποια χρήσιμα «μυστικά», που θα σας διευκολύνουν…

  • Αποφύγετε να βάζετε όλους τους γνωστούς μαζί στο ίδιο τραπέζι.
  • Προσπαθήστε να «αναμείξετε» τις παρέες για να γίνουν έτσι γνωριμίες μεταξύ των καλεσμένων σας και να αποκτήσει μεγαλύτερο ενδιαφέρον η βραδιά.
  • Ωραίες οι γνωριμίες αλλά βεβαιωθείτε ότι στο κάθε τραπέζι υπάρχουν τουλάχιστον ένας δυο γνωστοί έτσι ώστε όλοι να αισθάνονται άνετα.
  • Προσπαθήστε να τοποθετήσετε τους καλεσμένους σας στις θέσεις ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι, θα προωθηθεί με μεγαλύτερη ευκολία η επικοινωνία μεταξύ τους και υπάρχει περίπτωση να γίνουν καινούριες και ενδιαφέρουσες γνωριμίες.
  • Μια καλή ιδέα είναι να τοποθετήσετε όλους τους singles μαζί για να γνωριστούν μεταξύ τους. Προσοχή όμως, η πρόθεσή σας αυτή δεν πρέπει να γίνει αντιληπτή, γιατί αυτό θα τους έφερνε σε δύσκολη θέση. Λένε, ωστόσο, ότι στους γάμους γίνονται οι καλύτερες και αποτελεσματικότερες γνωριμίες που οδηγούν… σε γάμο!

 

Δεύτερη κίνηση: Το κεντρικό τραπέζι και τα διπλανά

Το πιο εύκολο σημείο του πλάνου, αφού είναι γνωστό ότι στο «κεντρικό τραπέζι» (που  μπορεί να μη βρίσκεται στο κέντρο της αίθουσας, αλλά σίγουρα είναι σε περίοπτη θέση), θα καθίσουν οι νιόπαντροι, οι κουμπάροι και οι πολύ κοντινοί συγγενείς του ζευγαριού – γονείς, γιαγιάδες κλπ.

Πέρα όμως από αυτό το τραπέζι, που η σύνθεσή του απ’ ό,τι φαίνεται δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη, χρειάζεται και ο σχεδιασμός των διπλανών τραπεζιών με το δικό σας. Τοποθετήστε κοντά σας τους πολύ στενούς συγγενείς, τους κολλητούς σας φίλους και γενικά, όσους είστε συναισθηματικά δεμένοι και τους θέλετε δίπλα σας την ξεχωριστή αυτή στιγμή αλλά δεν μπορείτε, λόγω χωρητικότητας να τους έχετε στο ίδιο τραπέζι με εσάς.

 

Τρίτη κίνηση: Όλα τα υπόλοιπα

Από εδώ και πέρα, σύμφωνα με το χωροταξικό πλάνο που θα σας δώσει ο υπεύθυνος της αίθουσας εκδηλώσεων (κάποιες αίθουσες διαθέτουν έτοιμα τυπωμένα πλάνα με τη θέση των τραπεζιών για να διευκολύνουν τους πελάτες τους) και τα «μυστικά» που σας δώσαμε θα τοποθετήσετε και τους άλλους καλεσμένους σας.

Ζητήστε από τον υπεύθυνο να σας γνωρίσει το άτομο που θ’ αναλάβει να τους οδηγήσει στις σωστές θέσεις, έτσι ώστε να μη δημιουργηθούν προβλήματα και να έχετε τη σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά.

 

Και μια γεύση από savoir vivre

Αν έχετε ροτόντες στη γαμήλια δεξίωση, να έχετε υπόψη σας ότι τα ζευγάρια είθισται να κάθονται ο ένας δίπλα στον άλλο ή εναλλακτικά άντρας – γυναίκα. Αλλά αν καταλήξετε σε στενόμακρα μεγάλα τραπέζια, τότε τα ζευγάρια θα πρέπει να κάθονται αντικριστά και άντρας – γυναίκα εναλλάξ.

Πάντως, όποιες θέσεις και αν έχετε επιλέξει για τους καλεσμένους σας, να έχετε πάντα και ένα εναλλακτικό πλάνο, σε περίπτωση που κάποιος δυσαρεστηθεί και θα ήθελε να αλλάξει. Να είστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ πιθανό να συμβεί στη γαμήλια δεξίωση, γι’ αυτό μην απορήσετε καθόλου!