Κουμπαριά: Ποιος-α, γιατί, τι;

Το σημαντικότερο στην επιλογή των κουμπάρων είναι η σχέση εμπιστοσύνης και εκτίμησης που θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ανάμεσά σας και όχι η καλή οικονομική τους  κατάσταση.

Η επιλογή του ατόμου για την κουμπαριά δεν είναι μια απλή τυπική διαδικασία. Οι άνθρωποι που θα διαλέξετε –είτε είναι παιδικοί σας φίλοι είτε άτομα του συγγενικού περιβάλλοντος ή ακόμα πρόσωπα  που γνωρίζατε κατά τη διάρκεια της σχέσης με τον μέλλοντα σύζυγό σας– είναι οι άνθρωποι που πραγματικά πρέπει να τους αισθάνεστε δίπλα σας. Να νιώθετε άνετα μαζί τους και να μπορείτε να επικοινωνείτε.

Εκτός από την καλή επικοινωνία που θα πρέπει να υπάρχει μεταξύ ζευγαριού και κουμπάρων απαραίτητη είναι και η κοινή αισθητική. Μην ξεχνάτε πως είναι οι άνθρωποι που θα επιλέξουν τα στέφανα, τις λαμπάδες και όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες που θα «συνθέσουν» τον τέλειο γάμο που πάντα ονειρευόσαστε. Επίσης η άνεση, η ψυχραιμία του θα εκτιμηθούν δεόντως και κατά την διάρκεια του γάμου, ενώ η κοινωνικότητα και το χιούμορ του θα συμβάλλουν στη γαμήλια δεξίωση αφού κάθεται στο τραπέζι των νεονύμφων. Τι καλύτερο, λοιπόν, για εσάς να ακούτε απο τους καλεσμένους  να του εύχονται «πάντα άξιος!» και να το εννοούν…

Αν τώρα, εσείς γίνεστε κουμπάρος-α, την χαρά και τη συγκίνηση, σίγουρα θα την διαδεχθούν οι σκέψεις για τις υποχρεώσεις που έχετε απέναντι στο νέο ζευγάρι. Ξεκαθαρίστε από την αρχή, με κάθε ειλικρίνεια, το οικονομικό ποσό που μπορείτε να διαθέσετε. Αν, εκτός από εσάς, υπάρχουν και άλλοι κουμπάροι τα πράγματα είναι πιο εύκολα αφού τα έξοδα μοιράζονται ισομερώς. Οι υποχρεώσεις που κουμπάρου είναι συγκεκριμένες, αλλά καλό θα ήταν να γίνει μια κουβέντα με τη νύφη αφού κάποια τοπικά έθιμα πολλές  φορές τις «αυξάνουν»… κάτι για το οποίο θα πρέπει να ενημερωθείτε όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Ο δίσκος με τα κουφέτα,  το ποτήρι και την καράφα με το κρασί  είναι  και πάλι δική σας υπόθεση. Ξεκινάμε, λοιπόν, με τις λαμπάδες και  τα στέφανα για τα οποία πρέπει να συζητήσετε με τη νύφη, αφού πρέπει να ταιριάζουν στη δική της αισθητική αλλά και στο κεντρικό θέμα που πιθανόν να έχει ο γάμος της. Ο φωτισμός της εκκλησίας, το χαλί αλλά και η χορωδία που θα ψάλλει είναι «δική σας» δουλειά –από οικονομικής απόψεως βέβαια. Μην ξεχάσετε επίσης να αφήσετε  ένα ποσό στον Ιερό Ναό όπου θα τελεστεί το μυστήριο.