Οι περισσότεροι λένε ότι η νύφη είναι αυτή που κλέβει πάντοτε την παράσταση. Λένε επίσης ότι οι προβολείς πέφτουν πάνω της και μόνο εκείνη πρέπει να λάμπει… Κι όμως, ο γαμπρός είναι αυτός που οφείλει να ξεχωρίζει για το στυλ, το ύφος, τη φινέτσα και την κομψότητά του.
Εκτός από την επιλογή του κοστουμιού ή του σμόκιν, τη σωστή γραβάτα, τα μανικετόκουμπα και τα παπούτσια, το πιο έξυπνα επιλεγμένο αξεσσουάρ πάνω στο γαμπρό είναι η μπουτονιέρα του. Αυτό το λουλουδάκι στο πέτο κάνει τη διαφορά και τραβάει όλα τα βλέμματα.
Άλλοτε και τώρα
Οι άντρες έχουν σε μεγάλη εκτίμηση την μπουτονιέρα, δηλαδή το λουλούδι που χωράει στη σχισμή του αριστερού πέτου τους –γιατί πάντα εκεί, σε αυτήν την πλευρά του σακακιού, τοποθετείται το συγκεκριμένο αξεσσουάρ.
Η αλήθεια είναι πως πάντα είχαν… και όχι μόνον οι γαμπροί, αλλά και οι στρατηλάτες, οι αρχηγοί και όλοι όσοι ήθελαν να δείξουν την ταύτισή τους με μια ιδέα, μια ομάδα ή μια πολεμική φατρία. Άλλοτε, το σύμβολο έμπαινε στο πέτο και άλλοτε στο καπέλο. Η ιστορία έχει τις ρίζες της πολύ παλιά, στην αρχαιότητα ακόμα.
Στο Μεξικό, το 2000 π.Χ. φορούσαν μπουτονιέρες, που υποδήλωναν το αθλητικό φρόνημα του καθενός, ενώ στον εμφύλιο που ξέσπασε στην Αγγλία για τη διαδοχή στο θρόνο (1455 – 1485), οι δυο αντιμαχόμενοι Οίκοι είχαν ως εμβλήματα τα ρόδα: το λευκό ρόδο του Οίκου της Υόρκης και το κόκκινο ρόδο του Οίκου των Λάνκαστερ, γι’ αυτό και ο συγκεκριμένος πόλεμος ονομάστηκε Πόλεμος των (δυο) Ρόδων.
Βέβαια τα τριαντάφυλλα χρησιμοποιούνταν λίγες φορές ως σύμβολα κατά τη διάρκεια του πολέμου, αλλά απόδειξη για τη σπουδαιότητά τους αποτελεί το γεγονός ότι, στο τέλος του Πολέμου, ο βασιλιάς Ερρίκος Ζ΄ της Αγγλίας επέλεξε να συνδυάσει το κόκκινο και το λευκό ρόδο του κάθε οίκου για να δημιουργήσει το έμβλημα της δυναστείας των Τυδώρ. Έτσι, οι άντρες με περηφάνια το φορούσαν και πάλι…
Η μπουτονιέρα φορέθηκε πολύ και στα τέλη του 19ου και στον 20ο αιώνα. Αν αναζητήσετε φωτογραφίες των παππούδων σας στο οικογενειακό άλμπουμ θα δείτε ότι δεν την αποχωρίζονταν σε καμία επίσημη και απλή έξοδό τους γιατί το λουλούδι στο πέτο αποτελούσε σύμβολο οικονομικής άνεσης, καλής ζωής και φυσικά, ιδιαίτερου και φίνου γούστου για τον άντρα που το φορούσε.
Τι θα διαλέξετε;
Πριν από μια δεκαετία, η μπουτονιέρα αποτελούσε σύμβολο της γαμπριάτικης εμφάνισης και έμοιαζε με το μπουκέτο της νύφης ή τουλάχιστον είχε κάποια ταύτιση με αυτό. Για την ακρίβεια, ή αποτελούσε μια μικρογραφία του ή είχε ως κεντρικό σύμβολο κάποιο από τα λουλούδια του. Σε περίπτωση που θελήσετε να υιοθετήσετε αυτήν τη συνήθεια σήμερα, σίγουρα δεν είστε λάθος και σίγουρα δε θα σχολιαστείτε, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η μόδα άλλαξε και θέλει πλέον την μπουτονιέρα του γαμπρού απλώς να ταιριάζει χρωματικά και αισθητικά με το μπουκέτο της νύφης και όχι να είναι απολύτως ίδια. Αν θέλετε να κάνετε την παρέμβασή σας, τότε διαλέξτε απλώς ένα λουλούδι από την ίδια ποικιλία με αυτά της νύφης, αλλά σε κοντινή απόχρωση.
Μια καλή ιδέα είναι ν’ απευθυνθείτε στο ίδιο ανθοπωλείο που θα ετοιμάσει την ανθοδέσμη και να του ζητήσετε να σας κάνει σχετικές, αρμονικές προτάσεις έτσι ώστε να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο.
Βέβαια, μέσα στο κουτί με τα στέφανα, υπάρχουν έτοιμες μπουτονιέρες για τον γαμπρό και τον κουμπάρο, γιατί υπάρχει και η συνήθεια να εναρμονίζονται με αυτά. Συχνά είναι στολισμένες με μαργαριταράκια, με χρυσό ή ασήμι για να ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους και μοιάζουν με περίτεχνα κοσμήματα. Αν θα βάλετε στο πέτο σας λουλούδι ή κόσμημα είναι δικό σας θέμα, όπως και η τελική απόφαση.
Πώς θα τη φορέσετε…
Φροντίστε να διαλέξετε κάτι διακριτικό, ένα μόνο λουλούδι ή κάποιο φίνο μίσχο για παράδειγμα. Ειδικά αν το κοστούμι σας είναι ριγέ και εκκεντρικό, τότε προτιμήστε κάτι “ήσυχο” για το πέτο. Το ίδιο πρέπει να κάνετε αν φοράτε ένα “φουσκωτό” φουλάρι, ενώ με τη γραβάτα ή το γραβατόνι σας δε θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα.
Συχνά, τα γαμπριάτικα κοστούμια έχουν και μικρή τσέπη, αριστερά, πάνω από την καρδιά, την επονομαζόμενη pochette. Αυτό δε σημαίνει ότι είστε υποχρεωμένοι να τη… γεμίσετε με μαντηλάκι ασσορτί με τη γραβάτα σας, γιατί ίσως δείχνει υπερβολικό. Αλλά όχι απαγορευμένο!
Αρκεί το όλο σύνολο της εμφάνισής σας να είναι διακριτικό και όχι κραυγαλέο. Αν επιμένετε, λοιπόν, να φορέσετε και τα δύο –μπουτονιέρα και μαντήλι– φροντίστε να υπάρχει χρωματική αρμονία μεταξύ τους και απόλυτη αισθητική κομψής συνύπαρξης. Τα καταστήματα με ανδρικά είδη στα οποία θ’ απευθυνθείτε, έχουν στη διάθεσή τους ειδικό στυλίστα-σύμβουλο για να σας κατευθύνει στην επιλογή.
…και θα τη συγκρατήσετε;
Πολλά σακάκια, ειδικά όσα είναι ραμμένα στα μέτρα σας ή με παραγγελία, διαθέτουν ειδική σχισμή για να περάσει το λουλούδι. Ωστόσο, αυτή δεν είναι αρκετή για να το στερεώσετε, γι’ αυτό θα πρέπει να καταφύγετε στη λύση της καρφίτσας ή της παραμάνας.
Μπορείτε να τη στερεώσετε εσωτερικά (κρυφά), αλλά και εξωτερικά µε μια ιδιαίτερη καρφίτσα-κόσμημα γιατί δεν υπάρχει λόγος να ζήσετε τις πιο όμορφες στιγμές της ζωής σας με τον φόβο ότι θα φύγει η παραμάνα από τη θέση της ή το λουλούδι θα λυγίσει από το ίδιο του το βάρος και θα πέσει από το πέτο σας. Πολλές φορές, οι μπουτονιέρες διαθέτουν έτοιμη, ενσωματωμένη καρφίτσα για να αποφύγετε να ψάχνετε για λύση την τελευταία στιγμή, γι’ αυτό μην ανησυχείτε.
Ποιος φοράει μπουτονιέρα;
Εκτός από εσάς, το γαμπρό, λουλούδι στο πέτο φοράει σίγουρα ο κουμπάρος. Οι δυο μπουτονιέρες όμως είναι διαφορετικές μεταξύ τους σε μέγεθος και σε τύπο, γιατί σαφώς η δική σας οφείλει να ξεχωρίζει. Όσο στενοί φίλοι κι αν είστε, αυτή η διαφορά πρέπει να υπάρχει. Το ίδιο συμβαίνει αν δεν έχετε έναν, αλλά πολλούς κουμπάρους. Οι δικές τους μπουτονιέρες είναι ομοιόμορφες, αλλά διαφορετικές από τη δική σας. Η επιλογή του λουλουδιού μπορεί να είναι συναφής με τη δική σας ή με την ανθοδέσμη της νύφης ή, αν είστε πιο πρωτοποριακοί, μπορεί να είναι ένα σχέδιο-σύμβολο της φιλίας σας ή κάτι κοινό ανάμεσά σας που σας εκφράζει, αλλά σίγουρα πρέπει να είναι κάτι διακριτικό που να μη σας επισκιάζει. Αποφύγετε τις καινοτομίες και τις ογκώδεις συνθέσεις γιατί θα τραβήξουν άσχημα την προσοχή των καλεσμένων και θα σχολιαστούν ανάλογα.
Μπουτονιέρα φορούν και οι υπόλοιποι άντρες των δυο οικογενειών του ζευγαριού: πατέρας, αδερφός, παππούς. Η επιλογή της πρέπει να είναι κοινή, ομοιόμορφη και πολύ κομψή.