Μαμά, μητέρα… πεθερά

Οι μαμάδες των αγοριών έχουν σίγουρα την πιο “κακή” φήμη στην ιστορία του γάμου, μια φήμη που ορισμένες φορές μάλιστα τις αδικεί και άλλες είναι πολύ σωστή. Αν θέλουμε να κλείσουμε τη σχέση πεθεράς – νύφης σε δύο λέξεις θα λέγαμε ότι υπάρχουν δύο περιπτώσεις: είτε τη λατρεύεις, είτε τη μισείς, δεν υπάρχει ενδιάμεσο συναίσθημα ή δρόμος. Το ποιο δρόμο θα πάρει η σχέση μας θα φανεί κατά μεγαλύτερο ποσοστό με το καλημέρα. Να είσαστε σίγουρες ότι δεν θα ξεχάσετε ποτέ το βλέμμα της όταν σας συστήσουν.

Είναι αλήθεια, ότι οι πεθερές δυσκολεύονται πολύ περισσότερο να συμβιβαστούν με την ιδέα ότι θα χάσουν το γιο τους, ιδιαίτερα αν πρόκειται για μοναχογιό, όπου έχουν στηρίξει χωρίς να το συνειδητοποιούν όλες τις ελπίδες τους. Νιώθουν λοιπόν ότι απειλούνται από το νέο άτομο που μπαίνει στην οικογένεια και επειδή δεν μπορούν να το παραδεχτούν ούτε στον εαυτό τους, βρίσκουν μικρές ευκαιρίες για να υπονομεύσουν τη σχέση δημιουργώντας έναν παράξενο ανταγωνισμό. Κατά κάποιο τρόπο προσπαθούν να αποδείξουν στο γιο τους ότι αν έπρεπε να μπουν σε μια ζυγαριά, σίγουρα θα επικρατούσαν απέναντι στη γυναίκα που διάλεξε. Όμως αυτό που ίσως δε συνειδητοποιούν είναι ότι κανείς δεν προσπαθεί να αμφισβητήσει τη θέση τους: το ότι ο γιος τους επέλεξε μια γυναίκα δε σημαίνει ότι πια δεν έχουν την ίδια αξία που έχουν σαν μητέρες. Χρειάζεται λοιπόν καταρχήν να προσπαθήσετε να αποδεχτείτε και από τη μεριά σας αυτό το γεγονός και, γιατί όχι, να την πείσετε με λόγια και με έργα ότι δεν αποτελείτε για την ίδια μια απειλή.

Φανταστείτε τον εαυτό σας στη θέση της. Αν είχατε γιο, τον ταΐζατε… τον μεγαλώνατε… και ονειρευόσαστε ότι θα παντρευτεί κάποτε, πώς θα αντιδρούσατε αν κάποια άλλη γυναίκα –γιατί εδώ πρόκειται για άλλη γυναίκα– ασκούσε εξουσία πάνω του; Αποδείξτε, λοιπόν, ότι δεν έχετε σκοπό να κάνετε κάτι τέτοιο. Ανοίξτε της την καρδιά σας. Μιλήστε της για ό,τι σας απασχολεί και προσπαθήστε να κατανοήσετε ότι κι εκείνη έχει θετικές προθέσεις. Αν σας ενοχλεί κάτι στη συμπεριφορά της, πείτε το ήρεμα. Δείξτε της ενδιαφέρον. Να ρωτάτε συχνά για την υγεία και τις ασχολίες της. Καλέστε την στο θέατρο ή στο σινεμά, χαρίστε της λουλούδια και δώρα (ως αληθινή γυναίκα θα το εκτιμήσει), κάντε της φιλοφρονήσεις και μην πάψετε να λέτε καλά λόγια για τον άντρα σας (δηλαδή το γιο της). Φροντίστε να της τονίσετε ποια στοιχεία του χαρακτήρα του (για τα οποία εκείνη είναι υπεύθυνη σε κάποιο βαθμό) σας αρέσουν περισσότερο απ’ όλα. Ό,τι και να λέτε πάντως, να το λέτε με την ψυχή σας. Μάθετε να ακούτε.

Αντιμετωπίστε την…
• Μη δείχνετε μια διαφορετική εικόνα από αυτό που είσαστε.
• Διασκεδάστε όσο μπορείτε κάποιες δύσκολες καταστάσεις. Το χιούμορ πάντα σώζει από τις επικίνδυνες παγίδες.
• Μην προκαλείτε συζητήσεις και φιλονικίες.
• Διεκδικήστε αυτό που θα πείτε, έστω και αν ξέρετε ότι μπορεί να γίνετε δυσάρεστη. Το καλύτερο είναι να μην αφήσετε από την αρχή να φανεί μια άλλη εικόνα, που δεν μπορείτε να την ακολουθήσετε στη συνέχεια.
• Και αν τελικά δεν μπορείτε η μια να λατρέψει την άλλη, αυτό δεν είναι τόσο τραγικό, αρκεί να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός.

Βοήθεια από τον σύζυγο…
•  Ζητήστε του να προσπαθήσει να σας βοηθήσει να την γνωρίσετε και συγκρατήστε κάποια στοιχεία ώστε να δείξετε ότι της δίνετε την ανάλογη σημασία.
• Συζητήστε με τον αγαπημένο σας για το πως σκέφτεστε να χειριστείτε κάποιες καταστάσεις, ώστε να είναι από την αρχή ενήμερος και να μην “παρασυρθεί” από γνώμες.
• Ποτέ μη λέτε άσχημα πράγματα για τη μητέρα του (ειδικά σ’ αυτόν ή μπροστά του).
• Του συμπαραστέκεστε στη φροντίδα της: του υπενθυμίζετε να της τηλεφωνεί, τον προτρέπετε να της προσφέρει βοήθεια, συναισθηματική ή και υλική.
• Μακριά κι αγαπημένοι (Είναι η καλύτερη συμβουλή!)
• Μην προσπαθείτε να γίνετε super-woman. Καλύτερα ασχοληθείτε με τον εαυτό σας, με την εμφάνιση  και τον εσωτερικό σας κόσμο. Σε μια όμορφη και γελαστή γυναίκα, όλοι συγχωρούν ένα ασιδέρωτο πουκάμισο ή ένα σκουπιδάκι πάνω στο χαλί.
Και οπωσδήποτε, χαμογελάτε πιο συχνά!!!