Ο πρίγκηπας του παραμυθιού και το δαχτυλίδι του…

Ποια από εμάς δεν έχει σκηνοθετήσει στο μυαλό της την τέλεια πρόταση γάμου; Είναι η στιγμή της ζωής μας που όλες περιμένουμε! Ονειρευόμαστε ένα ρομαντικό σκηνικό βγαλμένο από παραμύθι, με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας πρίγκιπα να γονατίζει και να μας προσφέρει την καρδιά του και όχι μόνο… 

Υπερβολές, μπορεί να σπεύσει να σχολιάσει κάποιος. Ίσως… αλλά η αλήθεια είναι ότι αυτή η σκηνή κυριαρχεί στο μυαλό πολλών γυναικών, χρόνια τώρα. Βέβαια, για να ξεχάσουμε τα παραμύθια και να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα, δε θα έβλαπτε καθόλου αν ο αγαπημένος μας συνόδευε την προσφορά του με ένα αστραφτερό μονόπετρο –άσε που η συγκεκριμένη τρυφερή κίνησή του θ’ απογείωνε τη μοναδικότητα της στιγμής!
Αυτό το πολυπόθητο δαχτυλίδι, που θα έχουμε κοντά μας για όλη μας τη ζωή, όχι μόνον θεωρείται ιερό σύμβολο του έρωτα, αλλά επισφραγίζει την αγάπη που τρέφουμε ο ένας για τον άλλον! Το «μαγικό κουτάκι» που ανοίγεται μπροστά μας γεννά τρυφερά αισθήματα, που θα μείνουν χαραγμένα για πάντα στην καρδιά μας! Κι εκείνος το ξέρει καλά…
Πολλοί άντρες όμως –αν και διαθέτουν μεγάλες δόσεις χαρακτηριστικών από πρίγκηπες και ιππότες– διστάζουν να περάσουν την πόρτα του κοσμηματοπωλείου για ν’αγοράσουν το δαχτυλίδι της καρδιάς μας που θα συνοδεύσει την πρόταση γάμου. Οι δικαιολογίες (όχι και τόσο ψεύτικες) είναι ότι δεν ξέρουν τι να διαλέξουν.
Ποιο μονόπετρο; Σε ποιο μέταλλο; Με πολύτιμες πέτρες ή όχι;
Πράγματι, στην αγορά, υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία με βάση το σχέδιο, το υλικό (πλατίνα, χρυσός, λευκόχρυσος), τις πολύτιμες πέτρες που το διακοσμούν (διαμάντι, ρουμπίνι, σμαράγδι), τα καράτια και, κατ’ επέκταση, τις τιμές, που καλείστε να πληρώσετε.
Συνεπώς, θα πρέπει εσείς ν’ αναλάβετε να τον ενημερώσετε για κάποια πράγματα… ή εμείς! Στο άρθρο που ακολουθεί και που θα πρέπει να διαβάσετε μαζί, θα βρείτε όλες τις απαντήσεις στις πιθανές απορίες σας και όλα τα μυστικά που κρύβει η επιλογή ενός μονόπετρου.

Τι πρέπει να έχει ο άνδρας στο μυαλό του;

Αρχικά, πρέπει να γνωρίζει καλά το προσωπικό σας στυλ και γούστο. Πώς σας αρέσει να ντύνεστε; Τι είδους κοσμήματα γενικά σας εκφράζουν; Προτιμάτε την πλατίνα ή τον χρυσό; Θα σας ταίριαζε καλύτερα ένα απλό μονόπετρο ή κάποιο δαχτυλίδι με περίτεχνο σχέδιο; Ε, δεν πειράζει αν κι εσείς ρίξετε κάποιο υπονοούμενο για το πώς μοιάζει το «μονόπετρο των ονείρων σας»… Στη συνέχεια, θα πρέπει να διαλέξει το κατάλληλο κοσμηματοπωλείο με προσοχή και χωρίς βιασύνη. Να κάνει μία καλή «έρευνα αγοράς» μέχρι να βρει αυτό που τον ικανοποιεί περισσότερο έχοντας πάντα στο μυαλό του ότι θέλει να σας προσφέρει το τέλειο μονόπετρο!
Αφού καταλήξει στο ιδανικό δαχτυλίδι και προχωρήσει στην αγορά του, να βεβαιωθεί ότι υπάρχει η κατάλληλη εγγύηση που πιστοποιεί την ποιότητα και την αξία του.
Και κάτι ακόμα: Να σκεφτεί καλά τα χρήματα που θέλει να διαθέσει. Αν έχει βάλει όριο κάποιο συγκεκριμένο ποσό, να προσπαθήσει να μην το υπερβεί γιατί οι δυο σας βρίσκεστε σε περίοδο προετοιμασίας του γάμου σας οπότε πρέπει να κάνετε οικονομία.

Διαμάντι, σμαράγδι ή ρουμπίνι;

Πολλοί προβληματίζονται ανάμεσα στις πολύτιμες πέτρες. Βασικά, είναι θέμα γούστου και… τσέπης! Ανάμεσα στο διαμάντι, το σμαράγδι ή το ρουμπίνι, η πιο κλασική επιλογή μονόπετρου είναι αναμφισβήτητα το πρώτο, το οποίο πάντα εντυπωσιάζει και γοητεύει. Το διαμάντι θεωρείται ο κατ’ εξοχήν «καλύτερος φίλος της γυναίκας», αλλά η τελική επιλογή για την αγορά του, θα καθοριστεί από το ποσό των χρημάτων που διαθέτετε.

Τα «τέσσερα C»

Τι είναι τα «τέσσερα C» και τι ακριβώς σημαίνουν; Πρόκειται για τα αρχικά των τεσσάρων ιδιοτήτων, που πιστοποιούν τη γνησιότητα του διαμαντιού.
Carat (καράτι)
Color (χρώμα)
Clarity (καθαρότητα της πέτρας) και
Cut (το κόψιμο της πέτρας).
Το καράτι είναι η μονάδα μέτρησης του διαμαντιού, αλλά και κάθε πολύτιμου λίθου. Όσο μεγαλώνει το μέγεθος των καρατίων, τόσο μεγαλώνει και η αξία της πέτρας.
Το διαμάντι συνήθως έχει λευκό χρώμα. Ωστόσο υπάρχουν τόνοι που ξεφεύγουν από το τελείως λευκό και γίνονται λίγο πιο κίτρινοι ή καφέ. Τα χρωματιστά διαμάντια είναι πιο σπάνια και πιο ακριβά βεβαίως.
Η καθαρότητα εξαρτάται από το πόσο διαυγής είναι η πέτρα, χωρίς αποτυπώματα, στίγματα και ψεγάδια. Αν είναι τελείως αψεγάδιαστη, λέγεται flawless και αποτελεί το ακριβότερο είδος διαμαντιού.
Τέλος, η κοπή είναι αυτή που δίνει στο διαμάντι τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Είναι ένα παιχνίδι συμμετρίας και διαστάσεων. Η ποσότητα λάμψης που εκπέμπει το διαμάντι εξαρτάται από τις διαστάσεις του και από τον τρόπο κοψίματός του, δηλαδή τον αριθμό των πλευρών του.
Η πλέον διαδεδομένη κοπή, η οποία επιτρέπει την απρόσκοπτη αντανάκλαση του φωτός από όλες τις κατευθύνσεις, είναι το μπριγιάν (brilliant=λαμπερό).

Τι πρέπει να έχει η γυναίκα στο μυαλό της;

Ουσιαστικά τη σωστή φροντίδα και φύλαξη του μονόπετρου, που με τόση λαχτάρα και ανυπομονησία έχει αποκτήσει. Αυτό σημαίνει ότι αν θέλετε να σας συντροφεύει για όλη την υπόλοιπη ζωή σας, θα πρέπει ν’ ακολουθήσετε μερικές συμβουλές προστασίας του, από εξωτερικούς παράγοντες.

• Δεν θα πρέπει να το φοράτε ενώ κάνετε δουλειές του σπιτιού, που απαιτούν παρατεταμένη χρήση απορρυπαντικών, όπως για παράδειγμα, πλύσιμο πιάτων, κηπουρική, κ.α. Προστατεύετε το μονόπετρο από φθορές και έκθεση σε επικίνδυνα προϊόντα, καθώς και ουσίες που δεν γνωρίζετε τις ιδιότητες τους.

• Όταν δεν το φοράτε, θα πρέπει να το φυλάτε σε ασφαλές μέρος για να μην υπάρχει κίνδυνος να χαθεί, τυλιγμένο πάντοτε σε βελούδο ή απαλό ύφασμα.

• Αν διαπιστώσετε την παραμικρή ρωγμή, θα πρέπει να το πάτε κατευθείαν για επισκευή στον ειδικό κοσμηματοπώλη.

• Σε περίπτωση που η πέτρα του δαχτυλιδιού σας έχει θολώσει, θα αναθέσετε και πάλι τη φροντίδα του σ’ έναν ειδικό. Ωστόσο μπορείτε και μόνη σας να το καθαρίσετε φτιάχνοντας ένα διάλυμα από χλιαρό νερό και σαπούνι αγνό, όχι απορρυπαντικό, να το αφήσετε να μουλιάσει για λίγα λεπτά και μετά να το καθαρίσετε με ένα μικρό απαλό βουρτσάκι.

• Καθημερινά μπορείτε να το σκουπίζετε με ένα ειδικό, μαλακό πανάκι για κοσμήματα από 100% βαμβάκι.