Όλα τα μυστικά για την τέλεια γαμήλια δεξίωση

Η γαμήλια δεξίωση είναι το Α και το Ω της όλης διοργάνωσης του γάμου κι αυτό γιατί «κλείνει» όλη την –καταπιεστική και αγχωτική– περίοδο της προετοιμασίας αλλά και του μυστηρίου και αφήνει τελικά τις τελευταίες και καλύτερες εντυπώσεις. Για να μην έχετε άγχος και σ’ αυτήν την περίπτωση, καλόν είναι να γνωρίζετε μερικά μυστικά που θα σας βοηθήσουν να τα οργανώσετε όλα στην εντέλεια.

Το περιβάλλον των ονείρων σας

Πώς έχετε φανταστεί τη δική σας γαμήλια δεξίωση; Μέσα σ’ ένα κτήμα; Σε μια αίθουσα ξενοδοχείου; Σ’ ένα χώρο εκδηλώσεων και events; Σ’ ένα παραλιακό μπαράκι; Ή μήπως στο σπίτι σας;

Όποιο σημείο και αν σας εκφράζει –για όποιους λόγους ή συνθήκες το επιβάλουν– επικεντρώστε την προσοχή σας σε αυτό και αναζητήστε το! Ξεφυλλίστε περιοδικά, εντοπίστε το μέρος όπου θα θέλατε να δώσετε τη γαμήλια δεξίωσή σας και πηγαίνετε να το επισκεφτείτε. Μια ματιά από κοντά, βοηθάει τα πράγματα και σίγουρα, σας δίνει μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για να μπορέσετε να ετοιμάσετε το δικό σας πλάνο για τους καλεσμένους.

 

Προσκεκλημένοι και menu

Ο αριθμός των προσκεκλημένων είναι κάτι που θα πρέπει να ξεκαθαρίσετε πρώτα με τον εαυτό σας και τον αγαπημένο σας και μετά με τους συγγενείς σας –αμφότερους. Εσείς πρέπει να αποφασίσετε πόσους και ποιους θα καλέσετε και φυσικά, ποιος θα πληρώσει τη δεξίωση. Αν εσείς ονειρεύεστε μια «κλειστή», παρεΐστικη συνάθροιση, οι γονείς σας οφείλουν να το σεβαστούν και να καλέσουν αργότερα τους φίλους και τους γνωστούς τους σ’ ένα άλλο τραπέζι καλύπτοντας έτσι τις δικές τους υποχρεώσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, αν θέλετε να καλέσετε όλους τους φίλους και γνωστούς για να μοιραστείτε τη χαρά σας, και πάλι οι γονείς πρέπει να σεβαστούν τις επιθυμίες του ζευγαριού, που ο λόγος τους μάλλον έχει μεγαλύτερη βαρύτητα.

Αφού καταλήξετε σ’ έναν αριθμό καλεσμένων, θα πρέπει ν’ αποφασίσετε αν προτιμάτε καθιστό τραπέζι ή buffet. Το καθιστό τραπέζι είναι πιο προσιτό για τους συγγενείς κάποιας ηλικίας και γενικά, τους μεγαλύτερους ανθρώπους που δεν μπορούν να περιφέρονται με ένα πιάτο και ένα ποτήρι κρασί στο χέρι. Επίσης, είναι και πιο ακριβό…

Στον buffet, τα πράγματα είναι πιο εύκολα και συχνά, πιο φθηνά. Το menu αποτελείται κυρίως από fingerfood και τα μικρά πιατάκια γεμίζουν μόνο από τα εδέσματα που περιφέρουν οι σερβιτόροι πάνω σε δίσκους. Υπάρχει βέβαια και η μέση λύση, να συνδυάσετε καθιστό τραπέζι και buffet, φροντίζοντας ώστε οι καλεσμένοι σας να γεμίσουν τα πιάτα τους από τον buffet και στη συνέχεια, να καθίσουν για φαγητό. Όπως και να ’χει, ζητήστε από τον υπεύθυνο του catering ή του χώρου δεξιώσεων να σας δώσει γραπτά την προσφορά αλλά και τις παροχές του και μετά αποφασίζετε.

 

Deco και ανθοστολισμός

Πρόκειται για ένα extra έξοδο, αν προορίζετε τον ανθοστολισμό αποκλειστικά για το χώρο της δεξίωσης. Μπορείτε όμως να κάνετε οικονομία συμφωνώντας απλά ώστε τα λουλούδια, οι ανθοστήλες και ο διάκοσμος της τελετής του γάμου να μεταφερθούν και στη δεξίωση. Παράλληλα, με βάση το σχέδιο και το θέμα του γάμου σας, θα ζητήσετε από τους υπεύθυνους του χώρου ή τους διοργανωτές της τελετής να προσθέσουν κάποια στοιχεία που θα συμπληρώσουν την εικόνα, όπως βάζα και runner στα τραπέζια, λουλούδια και κορδέλες στις καρέκλες, μπουκετάκια μέσα στα πιάτα.

 

Η γαμήλια τούρτα

Συχνά, οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου, του catering ή του χώρου δεξιώσεων, ως γνήσιοι επαγγελματίες, προσφέρουν δωρεάν τη γαμήλια τούρτα στο νεόνυμφο ζευγάρι που έχει κλείσει εκεί τη δεξίωσή του. Συζητήστε μαζί τους και μάθετε τι είδους τούρτα ουσιαστικά θα σας… κεράσουν, σε ποιο μέγεθος και με ποια γέμιση συγκεκριμένα; Υπολογίστε τα κομμάτια που βγαίνουν, μετρήστε ξανά τους καλεσμένους σας και, αν δε φτάνουν, αναθεωρήστε και αντί για τούρτα, διαλέξτε άλλο γλυκό, όπως τρίγωνα γεμάτα σοκολάτα ή πάστες σε τετράγωνο ή τριγωνικό σχήμα που, ενωμένες, να σχηματίζουν μια γαμήλια τούρτα ή ακόμα και cupcakes. Όσο για την τούρτα που εσείς θα κόψετε τηρώντας το έθιμο –να ταΐσετε ο ένας τον άλλον σε μια υπόσχεση γλυκιάς ζωής– μπορεί να είναι μια μικρή, στρογγυλή ή σε σχήμα καρδιάς που στην κυριολεξία θα φτάσει μόνο για εσάς τους δυο.