Flower power

H δύναμη και η αύρα των λουλουδιών συνοδεύουν τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής σας, αρχής γενομένης από τη νυφική ανθοδέσμη… και καταλήγοντας στο στολισμό της εκκλησίας, του αυτοκινήτου, της δεξίωσης, της πρόσκλησης, της μπομπονιέρας, του νέου σπιτικού σας… Επειδή τα λουλούδια κάνουν αισθητή την παρουσία τους όχι μόνο στο γάμο αλλά και στη ζωή μας, έχουν γίνει μια πρόταση από μόνη της… Αξίζει τον κόπο να την υιοθετήσουμε!

Η νυφική ανθοδέσμη

Είναι πολύ σημαντικό να βρείτε αυτή που σας ταιριάζει και αυτή που εναρμονίζεται με το θέμα του γάμου σας. Αρχίστε να ψάχνετε οκτώ μήνες πριν από το γάμο, χωρίς αυτό να σας φανεί υπερβολικό, γιατί υπάρχουν και κάποιες νύφες που αναζητούν το ιδανικό ανθοπωλείο ακόμα και ένα χρόνο πριν. Για να την επιλέξετε, θα πρέπει να πάτε στον ανθοπώλη σας μια φωτογραφία του νυφικού σας και ίσως, κάποιο δείγμα του υφάσματος ώστε να αποκτήσει πλήρη άποψη. Έτσι, θα βρει τη σύνθεση που σας ταιριάζει, σύμφωνα με την εικόνα που θέλετε να βγάλετε προς τα έξω.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πριν αποφασίσετε ποια ανθοδέσμη θα επιλέξετε, φροντίστε να μάθετε μερικά πράγματα για το ανθοπωλείο και το προσωπικό του. Πόσα άτομα αποτελούν την ομάδα εκδηλώσεων, πόσους γάμους έχουν αναλάβει στο παρελθόν, διαθέτουν ειδικό διακοσμητή για το στολισμό; Αν έχετε κάποιο συγκεκριμένο λουλούδι στο μυαλό σας, γιατί σας αρέσει ή σας φέρνει στο νου μια ανάμνηση, τότε ζητήστε το από τον ανθοπώλη ή περιγράψτε το. Μην ξεχνάτε ότι δεν είστε υποχρεωμένη να ξέρετε πώς το λένε, αλλά και γενικά δεν οφείλετε να έχετε ιδιαίτερες γνώσεις για κάποια λουλούδια, πότε φύονται και πότε υπάρχουν στα ανθοπωλεία, πόσο κρατούν ζωντανά και πόσο συνηθίζονται στους γάμους. Οι υπεύθυνοι θα σας δώσουν απαντήσεις, θα προχωρήσουν σε προτάσεις και θα σας δώσουν ιδέες στολισμού. Κάποιες νύφες επιλέγουν για το στολισμό της εκκλησίας και την ανθοδέσμη τα λουλούδια της εποχής, αλλά επειδή δεν μπορείτε να ξέρετε ποια είναι αυτά, ζητήστε και πάλι τις συμβουλές του ανθοπώλη σας και ακούστε τις προτάσεις του προσεκτικά.

Τι δείχνουν τα λουλούδια

Πολλά πράγματα, είναι σίγουρο. Αυτό το ανακάλυψαν από τη βικτωριανή εποχή, οπότε και άρχισαν να ασχολούνται με τους συμβολισμούς των λουλουδιών, αφού συχνά τους έδιναν θρησκευτικές και μυθολογικές ερμηνείες. Το πρώτο λεξικό-εγχειρίδιο κυκλοφόρησε το 1819 στο Παρίσι. Συγγραφέας του η Charlotte de la Tour και τίτλος του, φυσικά, «Le Language des Fleurs» –η γλώσσα των λουλουδιών, ενώ σχεδόν μισό αιώνα αργότερα, το 1879, μια Αγγλίδα, η Corruthers of Inverness συνέχισε το έργο της γράφοντας ένα ολόκληρο βιβλίο πάνω στο ίδιο θέμα. Οι γυναίκες εκείνης της εποχής βρήκαν ένα σωρό τρόπους για το συμβολισμό των λουλουδιών, αλλά και για την ερμηνεία που έδιναν σε αυτά ανάλογα με τον τρόπο που τους προσφέρονταν. Έτσι, αν η θέση της ανθοδέσμης ήταν όρθια, τότε το μήνυμα που ελάμβαναν ήταν θετικό. Το ίδιο και αν προσφερόταν με το δεξί χέρι. Το αντίθετο συνέβαινε όμως αν οι μίσχοι ήταν προς τα επάνω και τα άνθη προς τα κάτω και η ανθοδέσμη προσφερόταν με το αριστερό χέρι.

Το μικρό λεξικό για τα πιο συνηθισμένα λουλούδια, εντός και εκτός εποχής είναι:
Αμάραντος: επίμονος πόθος
Χαμομήλι: όλα τελείωσαν μεταξύ μας
Αζαλέα: τι χαρά να μ’ αγαπάς
Γαρύφαλο κόκκινο: έρωτας έντονος και με ζέση καπρίτσιο και λευκό, πιστό πάθος
Γλαδιόλα: θα συναντηθούμε, υπόσχεση
Καμέλια: καρτερικότητα
Μιγκέ, το κατ’ εξοχήν λουλούδι γαμήλιας ανθοδέσμης, η ευτυχία επανέρχεται
Πασχαλιά: η καρδιά μου σου ανήκει
Ο κρίνος συμβολίζει την επιστροφή της ευτυχίας, την ευγένεια και την αβρότητα και όλα τα αγνά συναισθήματα
Ο υάκινθος συμβολίζει τη σταθερότητα της αγάπης και την αιώνια πίστη
Ο κισσός, την πιστή αγάπη, τη φιλία και τη στοργή
Η μυρτιά αποτελεί το έμβλημα του γάμου και της αθωότητας.
Η ορχιδέα αντιπροσωπεύει τη θεά του έρωτα, την Αφροδίτη και θεωρείται άκρως αφροδισιακή. Επίσης, συμβολίζει τη γονιμότητα.
Το τριαντάφυλλο δείχνει την αγάπη και την επιθυμία και θεωρείται σύμβολο αγνότητας. Τα κόκκινα τριαντάφυλλα πάντως φωνάζουν «σ’ αγαπώ» και τα λευκά, «είσαι πολύ σημαντικός/η για μένα» και «σ’ αγαπώ σιωπηλά», το κίτρινο «σε συγχωρώ» και το ροζ, «σ’ αγαπώ τρυφερά».
Το λίλιουμ δείχνει αθωότητα και σταθερότητα και συμβολίζει τη θηλυκότητα και ταυτόχρονα, την αγνότητα.
Η τουλίπα είναι ένα ξεχωριστό λουλούδι, κομψό και αριστοκρατικό. Αν διαλέξετε κόκκινες τουλίπες για τη νυφική σας ανθοδέσμη, τότε είναι σαν να του λέτε «Πίστεψέ με, σ’ αγαπώ». Αν σας προσφέρει τουλίπες, τότε σας λέει είσαι ακαταμάχητη.
Η μαργαρίτα θεωρείται σύμβολο χαράς, αισιοδοξίας και πίστης. Στη νυφική ανθοδέσμη «υπόσχεται» ότι δε θα προδώσετε ποτέ το σύντροφό σας.
Η ίρις παραπέμπει στο ουράνιο τόξο και είναι σαν να υπογράφει την ένωση της γης και του ουρανού, της νύφης και του γαμπρού. Δείχνει αισιοδοξία, πίστη και ελπίδα.
Ο πανσές αποτελεί σύμβολο στοργής, ευαισθησίας και τρυφερότητας και προσδίδει δύναμη και θετική ενέργεια. Αν ξεφύγετε από τα τετριμμένα και προσθέσετε μωβ πανσεδάκια στη σύνθεση της νυφικής σας ανθοδέσμης, είναι σαν να ομολογείτε στο σύντροφό σας ότι τον σκέφτεστε συνέχεια, ενώ αν διαλέξετε κάποια μπλε, του υπόσχεστε ότι θα είστε για πάντα πιστές. Επίσης, ο πανσές δηλώνρει: «σε ονειρεύομαι».

Ανθοστολισμός

Μαζί με τον υπεύθυνο του ανθοπωλείου, διαλέξτε μαζί του τα σημεία τα οποία θα στολίσετε –στο εσωτερικό της εκκλησίας και στον περίβολο– για ν’ αναδειχτούν καλύτερα. Αν ο γάμος σας γίνει σε εξωτερικό περιβάλλον, στη θάλασσα ή έξω από το ναό, τότε θα πρέπει να ενημερώσετε από πριν το ανθοπωλείο για να ξέρει τι θα σας προτείνει. Ο στολισμός έχει άμεση σχέση και με την τοποθεσία και με το θέμα του γάμου σας, αν υπάρχει. Γι’ αυτό, θα πρέπει να του δώσετε ακριβή στοιχεία της περιοχής, ακόμα και φωτογραφίες του χώρου που έχετε επιλέξει. Το ίδιο πρέπει να γίνει αν ο στολισμός καλύψει και την αίθουσα της δεξίωσης…
Επίσης, αν έχει αναλάβει τη διοργάνωση του γάμου σας κάποιος υπεύθυνος, καλόν είναι να επισκεφτείτε μαζί το ανθοπωλείο και να πάρετε αποφάσεις. Στο τέλος, ζητήστε από τον ανθοπώλη να σας κάνει μια πλήρη, αναλυτική οικονομική πρόταση και οπωσδήποτε φροντίστε να του δώσετε μια προκαταβολή. Αφού καταλήξετε σε ανθοπωλείο, θα πρέπει να ξέρετε ότι οφείλετε να διατηρείτε στενή επαφή μαζί του και να επικοινωνείτε συχνά ώστε να είστε σίγουρη ότι όλα είναι όπως τα συμφωνήσατε. Δύο βδομάδες πριν από το γάμο, θα πρέπει να βρεθείτε για να συζητήσετε τις λεπτομέρειες. Τα λουλούδια θα πρέπει να φτάσουν τρεις ώρες πριν από το γάμο, ώστε να είναι στην καλύτερή τους κατάσταση.

Και μην ξεχνάτε: Το ανθοπωλείο πρέπει να έχει στη διάθεσή του όχι μόνο το δικό σας τηλέφωνο, αλλά και κάποιων συγγενών σας.

Πρόσκληση και μπομπονιέρα

Μια ωραία ιδέα είναι να προσφέρετε την πρόσκληση του γάμου σας με ένα φρέσκο λουλούδι ή να στολίσετε το εσωτερικό της με ένα τυπωμένο. Επίσης, μπορείτε να ζητήσετε η πρόσκλησή σας να έχει σχήμα λουλουδιού (αυτό απαιτεί κοπτικό, που σημαίνει ότι θα χρεωθείτε extra το καλούπι κοπής), αλλά σίγουρα το αποτέλεσμα θα είναι ξεχωριστό.
Ωστόσο η μπομπονιέρα σίγουρα μπορεί να συνοδευτεί μ’ ένα λουλούδι, όμοιο με κάποιο από την ανθοδέσμη σας ή στο χρώμα που θα κυριαρχεί στο γάμο και στον στολισμό του χώρου της εκκλησίας ή της δεξίωσης. Το λουλούδι αυτό μπορεί να είναι τυπωμένο με τα αρχικά ή τα ονόματά σας και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα ξεχωρίζει… Ήδη, επαγγελματίες του χώρου έχουν ασχοληθεί αποκλειστικά με αυτήν την τέχνη –εκτύπωση πάνω σε φρέσκα λουλούδια– η οποία μπορεί να επεκταθεί και άλλα είδη ή αντικείμενα που θα στολίσουν τη δεξίωση.

Κουάφ και άλλα στολίδια στα μαλλιά

Τα λουλούδια στα μαλλιά είναι ό,τι πιο κομψό υπάρχει για τη νύφη. Φροντίστε όμως να είναι διακριτικό και να διαλέξετε μια κουάφ λεπτή και φίνα. Μια άλλη ιδέα είναι να στερεώσετε λουλουδάκια λεπτά σε όλα τα μαλλιά, να τα συγκρατήσετε σε κάποιο σινιόν ή κότσο, αλλά και να τα απλώσετε πάνω στο μακρύ πέπλο σας. Η εντύπωση που θ’ αφήσετε θα είναι εξαιρετική!

Και μια ματιά στα ζώδια!

Το ξέρετε ότι κάθε λουλούδι συνοδεύει κάποιο ζώδιο; Και όμως, αυτό είναι αλήθεια και μπορεί να σας βοηθήσει να επιλέξετε τα λουλούδια που θα κοσμήσουν όχι μόνο τη νυφική ανθοδέσμη, αλλά και το σπιτικό σας.
Κριός: Τουλίπα
Ταύρος: Ίρις
Δίδυμοι: Αλστρομέρια
Καρκίνος: Τριαντάφυλλο
Λέων: Στερλίτσια
Παρθένος: Χρυσάνθεμο
Ζυγός: Γλαδιόλα
Σκορπιός: Ζέρμπερα
Τοξότης: Ανεμώνη
Αιγόκερως: Ποϊνσέτια
Υδροχόος: Λίλιουμ
Ιχθείς: Φρέζια